• نرم افزارهای مدیریت منابع سازمان (ERP): این ابزار به مدیریت فرایندهای مختلفی مثل مدیریت مالی، منابع انسانی، تولید و زنجیره تامین کمک می کند.
  • سامانه های مدیریت ارتباط با مشتری (CRM): ارتباط با مشتریان به کمک در دست داشتن اطلاعات کافی و جمع آوری و تحلیل آنها در این سامانه انجام می شود و به سازمان کمک می کند تا استراتژی هایی جهت بهبود تجربه مشتری برنامه ریزی و پیاده سازی کنند.
  • سامانه های تجارت الکترونیک (e-commerce): در این سامانه ها محصولات و خدمات به صورت آنلاین به مشتریان ارائه می شود. فروشگاه های آنلاین، پرداخت آنلاین و سیستم های ارسال و تحویل در این دسته قرار می گیرند.
  • نرم افزارهای تجزیه و تحلیل داده (Data Analytics): نرم افزارهای تجزیه و تحلیل داده امور مربوط به جمع آوری، آنالیز و به دست آوردن نتایج معنادار را انجام می دهد. این داده ها در تصمیم گیری و بهبود عملکرد سازمان نقش موثری دارند.
  • سامانه اتوماسیون فرایند کسب و کار (BPM): در انجام اتوماتیک و بهینه فرایندها کمک می کند و شامل فرایندهای مدیریتی، عملیاتی و خدماتی می شوند.
  • سامانه های اینترنت اشیا (IoT): در این سامانه دستگاه ها و اشیا به اینترنت وصل می شوند و اطلاعات آنها جمع آوری و تحلیل می شوند. این داده ها به تصمیم گیری بهتر و بهبود عملکرد سازمان کمک می کنند.
  • سامانه های هوش مصنوعی (AI): هوش مصنوعی به سازمان ها کمک می کند تا فرایندها به صورت هوشمند و خودکار اجرا شوند. ربات های گفت و گو، سیستم های تصمیم گیری هوشند و تشخیص چهره هوشمند در این دسته قرار می گیرند.

در پیاده سازی استراتژی تحول دیجیتال ابزار مختلف بیشتری استفاده می شوند که شامل سامانه های ابری، سامانه هایی بر اساس بلاکچین و سامانه های مدیریت داده نیز می شود.

لزوم آگاهی بخشی و آموزش تحول دیجیتال

معمولا نوآوری و تغییر در سازمان ها با مقاومت از سوی تمام رده های سازمانی و ایجاد اختلال در فرایند های قبلی سازمان روبه‌رو می شوند. پیش از شروع و اقدام به ایجاد تغییرات سازمانی، آگاهی بخشی و آموزش تحول دیجیتال در سازمان ها امری ضروری است. پیشرفت فناوری و تغییرات سریع در محیط کسب و کارها مستلزم دانش دیجیتال از سوی کارکنان سازمان است.

با مقاومت و عدم پذیرش تغییرات از سوی افراد، فرصت های رشد سازمان تا حد زیادی محدود می شوند و علاوه بر آن ممکن است موجب عقب افتادن از سازمان های رقیب، بهینه نشدن خدمت رسانی به مشتریان و استفاده نکردن از فرصت های جدید نیز باشد.

در مسیر آگاهی بخشی و آموزش تحول دیجیتال، کارکنان سازمان فرصت دارند تا با تکنولوژی و ابزار جدید آشنا شوند و علاوه بر پیشرفت در دانش شغلی به توسعه فردی نیز دست یابند و از فناوری های نو در امور روزمره خود نیز استفاده کنند.

حکمرانی دیجیتال چیست؟

حکمرانی دیجیتال نتیجه پیاده سازی ابزار تحول دیجیتال در سازمان است که به مدیران و رهبران سازمان کمک می کند تا فرایندها و عملکرد سازمان را با استفاده از فناوری های دیجیتال تا حد بسیار زیادی بهبود بخشند. بلوغ داده از نتایج حاکمیت داده در هر سازمان و کسب و کار است. استفاده از داده ها و اطلاعات دیجیتال، به کار گیری ابزار تحلیلی داده و اعمال روش های جدید مدیریتی و ارتباط الکترونیک داخل سازمانی یا خارجی، از کاربردهای حکمرانی دیجیتال است.

مدیران سازمان ها در فضای حکمرانی دیجیتال ابزار بیشتری برای گرفتن تصمیمات بهتر در اختیار دارند و می توانند الگوها و روندهای مختلف را تشخیص دهند و آنها را تحلیل کنند و به نتایج بهتری برسند و حتی مشکلات و موانع را نیز زودتر شناسایی و آنها را برطرف کنند.

ارتباطات بهتر داخل و خارج از سازمان نیز با کمک ابزار الکترونیکی چون ایمیل، پیامک و ویدئو کنفرانس از نتایج مستقیم حکمرانی دیجیتال است. در این تحول انواع ارتباطات به صورت بسیار سریع و آسان برقرار می شوند. علاوه بر آن زمانی که برقراری ارتباط لحظه ای با صدا و تصویر میسر باشد، حس بهتری را در افراد به وجود می آورد و تعامل را برقرار می کند.

آشنایی با اصول تحول دیجیتال

انجام هر کار و ایجاد هر تغییری در امور روزمره سازمانی و کسب و کار یا تولید مستلزم توجه به مسائل خاصی است که به مرور زمان به اصول آن کار شناخته می شوند. اصول تحول دیجیتال نیز از این قاعده مستثنی نیست و به صورت کلی عبارتست از:

  1. تمرکز بر مشتری: شامل شناخت مشتریان و نیازهای آنها و ایجاد بهترین تجربه مشتری
  2. استفاده از فناوری ای دیجیتال: شامل استفاده از ابزار تحلیل داده، ابر محاسبات، هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و …
  3. تغییر فرهنگ سازمانی: آماده سازی سازمان برای پذیرش شامل آموزش مدیران و کارکنان
  4. تجمیع داده ها: تجمیع و تحلیل داده از منابع مختلف
  5. امنیت دیجیتال: آگاهی از خطرات و تهدیدهای امنیتی و انجام اقدامات لازم برای حفاظت از داده ها و اطلاعات سازمانی
  6. همکاری و اشتراک گذاری: ترویج فرهنگ همکاری و اشتراک گذاری داده و اطلاعات درون سازمانی توسط مدیران و کارکنان
  7. انعطاف پذیری: قابلیت تطبیق و سازگاری سازمان با فناوری های نو و اقدامات نوآورانه

آشنایی با استراتژی های این تحول نیازمند آگاهی بیشتر است که شما را به مطالعه در این زمینه دعوت می کنیم.